NaFesťáku.cz - Letní festivalový život

TurNovinky, aneb turnovské novinky (klikněte na obrázek)

neděle 30. března 2008

Co to je?

Tento Svět je soubor jednotlivých svobodných fotografických projektů, které se postupně utváří. Některé z nich trvají jen chvíli, den, či pár dní, některé jsou zpracovávány týdny, měsíce a některé i roky. Postupně, jak jsou projekty dotvářeny, objevují se dále nová a nová témata a díky tomu nové projekty. Jedná se o rozjetý vlak, z něhož lze jen těžko vyskočit.

Nač to je?

Tento Svět má za cíl zachycení převážně běžného života a dění okolo nás pomocí fotografie. Na tvorbě souboru se podílíme všichni společně a to hlavně tím, že žijeme, že si vytváříme své prostředí, že na světě pro něco jsme. Na nás dokugrafech (dokumentaristický/á fotograf/ka) visí břemeno umění se na ten běžný život dívat, vnímat ho a zachytit ho, přetvořit na viditelné fotografie a pak umět podat divákům.

Kdo a proč to vymyslel?

Tento Svět vymyslel někdo, komu není jedno, co se děje okolo něj. Vymyslel to někdo, kdo nechce upadnout do šedi nudného života, ale chce se z něj radovat, prožívat ho, prožívat ho s ostatními a dívat se na svět jinýma očima. Vymyslel to někdo, v kom se taky něco přepnulo, něco se změnilo a nyní cítí potřebu dokumentovat současnost a ve zlomku vteřiny už i historii, která nespočívá jen v mimořádných událostech, ale jejím hlavním stavebním kamenem je právě onen běžný život.

O čem to je?

Tento Svět je o všem a to je právě to kouzlo. Ale abychom se v tom všem neutopili, jsou jednotlivé projekty zpracovávány samostatně, i když spousta z nich se bude vzájemně prolínat a vytvářet se budou současně.

Kdo to vytváří?

Tento Svět vytváří ti, kterým není běžný život bez přetvářek a voňavé skořápky cizí a zároveň ti, kteří jsou schopni citlivě vnímat své okolí a také ho pak zachytit do svých fotoaparátů. Tento Svět ruší standardní fotografická učebnicová pravidla. Přednost se dává zachycení okamžiku a kreativitě pojmutí záběru. Svoboda tvorby je zde na prvním místě! Čím víc se fotografie budou lišit od těch, které by možná ocenili diváci webových fotografických galerií, ale které jsou nic neříkající o běžném životě, tím lépe.

Co s tím dál?

Tento Svět bude členěn do jednotlivých projektů a s nimi bude podle jejich zaměření nakládáno dál a měly by být postupně předány k nahlédnutí hlavně těm, kterých se týkají a kterým by něco mohly přinést.

Které aktuálně probíhající projekty nyní Tento Svět zahrnuje?

Aktuální i dokončené projekty naleznete vpravo nahoře.

Mnoho dalších projektů je již vymyšleno, dozvíte se o nich vždy po jejich spuštění.

Poděkování

Rád bych touto cestou poděkoval moc milé a fotograficky mimořádně nadané fotografce Jitce Maděrové, která společně se mnou Tento Svět postupně vytváří. Děkuji Ti za pomoc!:-)

aktualizace - červenec 2008
Jelikož ze souboru Jitka již vystoupila a nyní se věnuje jiným aktivitám, touto cestou jí děkuji za to, co pro Tento Svět udělala. Díky za vše! Třeba zase někdy příště..

MK.

Autorská práva, ochrana projektů

UPOZORNĚNÍ
Veškeré fotografie a další pořízené audiovizuální a písemné materiály zhotovené v rámci projektů souboru Tento Svět jsou ve výlučném vlastnictví jejich autorů a bez jejich písemného souhlasu je nelze nikde publikovat, prezentovat či s nimi jinak nakládat.
Autoři souboru Tento Svět (c) 2008.