NaFesťáku.cz - Letní festivalový život

TurNovinky, aneb turnovské novinky (klikněte na obrázek)

sobota 3. května 2008

Poslední Kryštof - akustik koncert...a my byli přitom!!



Došlo i na mě... První blogování... Ovšem pouštím se do něho s velkou chutí. Tentokrát (a znovu) mé oblíbené téma - focení koncertu, focení "hudby", focení Kryštofů.
První květnový večer letošního roku se v Trutnově konal poslední koncert Akustik turné II. Ač všichni členové kapely vypadali chvílemi smutně až melancholicky, "rozloučili" se opravdu vydařeně a s úžasnou energií jim vlastní.
Koncert se odehrál v Národním domě, jehož interiér byl pro nás po vstupu trošku překvapením. Po všech těch divadlech, divadelních atmosférách, jsme vešli do menšího a poté do většího sálu s malým podiem. Jen spousta židlí, spousta fanoušků. Ani projekce se na podium tentokráte nevlezla. Ale atmosféru koncertu to rozhodně nenarušilo, nezměnilo. Byl skvělý, jako každý, kterého jsme se zúčastnili.
Tentokrát nebylo mnoho možností k pohybu při fotografování.
Protože jsme nechtěli rušit diváky, seděli jsme celé dvě a půl hodiny v první řadě na jednom místě. Nebylo proto moc šancí vymyslet a vyfotit více kreativní pohledy. I tak ale, za sebe říkám, že se fotilo moc dobře. Už proto, že jsme byli kapele tak blízko.

Koncert utekl jako voda... celý akustik utekl... A já nezapomenu na jediný koncert. Každý z nich byl jedinečný. A pro mě získával ještě tím, že jsem mohla spojit hudbu s focením.











Naše focení s koncem akustiku rozhodně nekončí. Nebudu předbíhat. Jen jednu věc pro dnešek...díky Kryštofům!
Pro mě je to realita snová...


NOVÝ PROJEKT: Letní festivalový život

A startujeme již šestý projekt s názvem Letní festivalový život. Začátek je 10. 5. 2008. Tak trochu souvisí s projektem Koncertní život, ale jelikož se jedná o zcela jiné prostředí, jinou atmosféru a jiné možnosti, zaslouží si být osamocen. V průběhu našich cest po převážně rockových festivalech v ČR budeme dokumentovat samotné kapely, zároveň také dění v zákulisí (bude-li to možné) a klasický dvou-třídenní život fanoušků a vlastně vše, co se na festivalech děje. Za tu dobu vyslechneme snad většinu předních českých kapel. Zatím máme v plánu návštěvu deseti festivalů. Datum ukončení projektu plánujeme na podzim 2008, předpokládaná délka je tedy 5 měsíců. Po ukončení projektu je v plánu jeho internetová podoba a uspořádání fotografické výstavy. Další využití se možná naskytne v průběhu jeho trvání. Ilustrační fotografie sice není z českých festivalů, ale z jednoho mega festivalu je. Jen o kousek dál, než jsou hranice naší republiky, snad mi to RPJ promine :-). Nenašel jsem totiž v rychlosti žádnou vhodnější ilufotografii, protože jsem festivaly fotíval analogově a probírat se obrovským množstvím fotografií.. to raději nee.

středa 30. dubna 2008

První čarodějný report z projektu FotoKronika Turnovska 2008

Přestože tento projekt už frčí již od posledního dne roku minulého, report jsem zde zatím žádný neumístil. A proto to musím konečně napravit. Protože dnes byl čarodějný den, je report věnován právě tomuto tématu. V podvečerních hodinách jsme vyrazili s RPJ do terénu a jako první jsme navštívili Slet čarodějnic na turnovské Vrchhůře na plácku u hvězdárny. Bylo zde k vidění pár dětí v maskách, pro které organizátoři ze Žluté ponorky připravili několik soutěží. Nechybělo tu občerstvení, možnost opečení buřtíka a samozřejmě i vatra - sice menší, ale dobrá. Zahuleni kouřem jsme se přesunuli Na Luka k autobusovému nádraží, kde se zatím nic moc nedělo a vatra ještě nehořela. Přesuvným manévrem jsme se tedy ocitli na Rovenském náměstí, odkud už ale lampiónový průvod zmizel neznámo kam. Správně jsme vytipovali nedalekou Paldu, kam jsme se také vydali. Ale ani zde se zatím nic nedělo. Vyrazili jsme proto omrknout zblízka nedaleké Trosky. Po chvilce relaxu a kochání se nádhernou krajinou Českého ráje se v okolí postupně objevovaly první ohně a ohníčky. Zahlédli jsme i zapálení vatry na Paldě. Přesunuli jsme se tedy zpět do areálu, kde byla vatra pojata opravdu velkolepě a její infrazáření hezky hřálo. Po pořízení několika fotografií jsme pokračovali zpět směrem k Turnovu s mezipřistáním v areálu Šťastná země v Radvánovicích. Tady hrála i živá muzika a opět hořela pečlivě stavěná a urovnaná vatra. Jelikož se mezitím ochladilo, zanedlouho jsme pokračovali zpět do Turnova, nyní do Nudvojovic, odkud se zdálky linul dunivý zvuk house party. Na místě jsme objevili dvě hudební scény, opět vatru a nespočet vesele se bavících a některých již řádně společensky unavených převážně teenagerů. Z hudebního stanu vznikly docela zajímavé fotografie, ale cvrkot v něm byl pořádný. Pěknou dobu po opuštění stanu jsem pořádně nic neslyšel. Čáry v Nudvojovicích byly uspořádány volně na louce. Když jsme naše paměťové karty řádně naplnili, vyrazili jsme zpět do vsi a poté ke svým domovům. Byl to moc pěkný čarodějný večer, zvlášť v milé společnosti RPJ :-) Naštěstí s sebou neměla koště, takže ani neuletěla :-)) Budu se snažit sem vkládat více informací o FotoKronice 2008, zejména pokud se zúčastníme nějaké zajímavé akce.

neděle 27. dubna 2008

NOVÝ PROJEKT: Višňový sad

V pořadí pátý spuštěný projekt se jmenuje Višňový sad. Startuje 1. 5. 2008. Jedná se o nápad RPJ, což mne velice potěšilo! Budeme tvořit fotodokumentaci k jedné písničce od jedné zatím nejmenované výborné hudební skupiny. Vyzkoušíme si tak něco nového a netradičního, vzdáleně možná i souvisejícího s animací. Zřejmě se pokusíme naše fotografie rozhýbat a dát jim život. Po nasbírání dostatečného množství materiálu vytvoříme tzv. FotoKlip (nový český pojem od MK:-)), tedy klip k písni tvořený fotografiemi.

Datum ukončení projektu není zatím znám, předpokládaná délka je 2-4 měsíce. Po ukončení projektu je v plánu nabídnutí FotoKlipu kapele, od které píseň pochází a s jejím svolením i prezentace fotoklipu na internetu a jinde.

První report z projektu Vesnice Českého ráje

Tak jsme začali pracovat na projektu Vesnice Českého ráje. Teoretické přípravy byly dlouhé a pečlivé a dnes jsme vyrazili do terénu. RPJ vybrala super vesničku a já jsem nadšeně souhlasil. Naším cílem byl(a) Vesec u Sobotky. V malebné vísce mezi zámečkem Humprecht a hradem Kost čas zůstal stát již před sto lety. Alespoň to na mne tak působilo. V roce 1995 zde byla vyhlášena vesnická památková rezervace. Nalézt tady lze 18 převážně roubených chalup, které celek tvoří. Okrouhlá náves je zdobena dílem lidového umělce Josefa Zemana. Ač se to na první pohled nezdá, život pro místní obyvatele zde není vůbec jednoduchý. V sezóně sem míří davy turistů a vypadá vše pohodově, ale my jsme chtěli zjistit, jak je tomu i v jiných částech roku a proto jsme navštívili paní Petříčkovou, u které byla zrovna na návštěvě sestra z Turnova. Přítomen byl i její syn. Paní Petříčková v roubeném stavení č.p. 4 žije již od dětství. Po pěkném popovídání jsme mohli vyslechnout různé veselé příhody např. z natáčení mnoha filmů. Vesnička Vesec je totiž oblíbeným cílem filmových štábů. Za léta, kdy se jich zde vystřídalo mnoho, zde například postavili umělý kostel, umělou roubenou chalupu a tyto stavby byly po dokončení natáčení opět rozebrány. Mnoho místních se stalo zároveň komparsisty. V roce 1973 se tady natáčel film "Přijela k nám pouť", kde se odehrála veselá příhoda, když komprasisté museli absolvovat půlhodinovou nonstop jízdu na řetízkovém kolotoči. Co se dělo pak, si asi každý umí představit :-) V roce 1984 se ve Vesci natáčela pohádka "S čerty nejsou žerty". Mimo veselých příhod jsme se také ale mohli dozvědět, že k životu ve Vesci musí patřit i automobil. Ve vísce totiž chybí jakákoliv občanská vybavenost a kvůli nákupům a využití služeb musejí obyvatelé dojíždět do Sobotky. Kdysi sem jezdila alespoň pojízdná prodejna. Od paní Šimůnkové z č.p. 20 jsme poté zjistili, že po skončení turistické sezóny se vesnička stává absolutně opuštěnou a smutnou. A jelikož velkou část obyvatel tvoří chalupáři z Prahy, od Hradce Králové a jiných měst, tak se na zimu stěhují zpět do svých domovů a Vesec tak zeje prázdnotou. Někteří z chalupářů si Vesec zvolili již za své hlavní bydliště a dojíždějí odtud za prací i do Prahy. V jarním období je zde moc nádherně a určitě se sem vrátíme, jsme ostatně zváni :-) Děkujeme místním za ochotu, příjemné popovídání a přívětivost a těšíme se na další viděnou! Máme radost z toho, že naše pidipropisky z Tohoto Světa udělaly radost obdarovaným:-)
Dovětek: Velice ocením komentáře Vás, čtenářů. Zajímá mne, zda Vás zveřejňované reporty zajímají a přinášejí Vám alespoň částečně něco z toho, na co jsou projekty zaměřeny, v tomto případě tedy na život na vesnicích v Českém ráji.