NaFesťáku.cz - Letní festivalový život

TurNovinky, aneb turnovské novinky (klikněte na obrázek)

sobota 12. dubna 2008

První report z dokugrafie života na železnici

Je tu sobota dopoledne a konečně jsme se po teoretických přípravách a plánování vydali aktivně do terénu! Začali jsme trasou "Zelená A" - trať Turnov - Železný Brod (kompletní postupový plán sem bude doplněn později). Po chvilkové jízdě z Turnova do ŽB jsme chvilku pofotili na místním nádraží a pak jsme hezky po svých a po trati upalovali směr Líšný.

Po cestě jsme potkali pár vlaků, přeběhli pár mostů a mostků a jako bonbónek nakonec prošli tunelem u Líšného. Celkem pěkné místo to je :-) Nevím tedy, jak moc se to líbilo RPJ (tajné přejmenování Jitky:-)), třeba to tady okomentuje, ale tunely, to je něco pro mne :-) Určitě se sem musíme vrátit s klackama (se stativy).

V Líšném jsme zakončili první železniční túru a vrátili se zpět vlakem do Turnova.

pondělí 7. dubna 2008

NOVÝ PROJEKT: Koncertní život

Čtvrtý projekt nese název Koncertní život. Byl spuštěn 1. 4. 2008. Tímto projektem se pokusíme pomocí našich fotoaparátů sdělit svůj pohled na život umělců, kteří své převážně večerní chvíle naplňují prezentací nádherně znějící hudby a textů. Nejvíce se zaměříme na rockové skupiny a hudebníky. Podíváme se pohledem posluchačů a diváků, pokusíme se v případě možnosti nahlédnout i do zákulisí a bude nás zajímat také naopak pohled umělců na posluchače. Zdokumentujeme i okolní dění, které neodmyslitelně ke koncertům patří. Navštívíme koncerty jedinečné a známé skupiny Kryštof a to hned na několika jejich vystoupeních v rámci akustického jarního turné. Podíváme se ale rovněž na koncerty méně známých a regionálních skupin. Jmenujme např. Illness, Rubbish, Ovčie kiahne a mnoho dalších. Datum ukončení projektu není doposud znám, předpokládaná délka je 6 měsíců. Po ukončení projektu je v plánu jeho internetová a tištěná podoba a uspořádání fotografické výstavy. Zároveň budou pořízené fotografie poskytnuty vystupujícím umělcům a také těm, u nichž se koncerty konají.

neděle 6. dubna 2008

NOVÝ PROJEKT: Vesnice Českého ráje

Třetím spuštěným projektem jsou Vesnice Českého ráje. Byl zahájen 1. 4. 2008. Tento projekt zachycuje běžný život ve vesnicích Českého ráje. Někdy se pokouší zobrazit to, jak se skutečnost, že lidé v Českém ráji žijí, odráží na způsobu jejich života. V rámci projektu nahlédneme na život na obecním úřadě, v některé místní firmě a farmě též, u živnostníka, v obchodě, v hospodě, na autobusové zastávce, u někoho doma, na poli, na louce, u rybníka, na hřišti, prostě všude. Datum ukončení projektu není doposud znám, předpokládaná délka je 1 až 2 roky. Po ukončení projektu je opět v plánu jeho internetová a tištěná podoba a uspořádání fotografické výstavy.

NOVÝ PROJEKT: Život na železnici severostředojihu Libereckého kraje

Druhý v pořadí byl spuštěn projekt Život na železnici severostředojihu Libereckého kraje. Byl zahájen 1. 3. 2008. Tento fotografický projekt dokumentuje život lidí u železnice, v nádražních domcích, na hradlech, na nádražích a leckdy i ve vlaku. Zachycuje rovněž denní režim strojvedoucích a nádražáků. Ukazuje také život těch, kteří u železnice bydlí a kteří museli díky železnici částečně přizpůsobit svoje životy. Datum ukončení není doposud známo, předpokládaná délka projektu je 6 měsíců až 1,5 roku. Zacílení je do východní části Libereckého kraje, tedy počínaje jeho jižním koncem - městem Turnovem, dále kopírující pomyslnou linku mezi Turnovem až k severní hranici naší republiky. Zahrnuto je podhůří a Jizerské hory, města Liberec, Jablonec nad Nisou, Tanvald, Železný Brod, Semily, Harrachov, ale i vzdálenější Frýdlant a Nové Město pod Smrkem. Není vyloučeno, že budou někdy v budoucnu fotodokumentačně zpracovány i další části Libereckého kraje. Po ukončení projektu a zpracování materiálu je v plánu vydání internetové a katalogové podoby projektu, v případě možnosti také uspořádání výstavy v prostorách, kterých se projekt týká, tedy nejlépe přímo na nádraží. Výstava může i putovat po nádražích ve zmapovaném koridoru nebo může být umístěna např. v některém z osobních vlaků, které toto území projíždějí.

NOVÝ PROJEKT: FotoKronika Turnovska 2008

První projekt nese název FotoKronika Turnovska 2008.

Byl spuštěn 31. 12. 2007 fotodokumentací Silvestrovských oslav na náměstí v Turnově.

Projekt dokumentuje běžný život na Turnovsku, společenské a sportovní akce, život zájmových sdružení, dění v místě. Ukončení je plánováno na 1.1.2009. Po dokončení a zpracování obsáhlého fotografického materiálu zřejmě vznikne internetová podoba FotoKroniky, bude uspořádána výstava fotografií z nejzajímavějších chvil v roce a v pokud vše vyjde, bude k dostání i tištěná verze FotoKroniky 2008.